+420 606 305 580
studnyavrtysro@gmail.com

Postup vrtané studny

Vrtané studny

1. Příprava vrtání studní

Je třeba návštěva místa s proutkařem, který určí nejideálnější místo k vrtání studny, tekoucí zdroj vody, hloubku a vydatnost.

2. Vrtání

Vrtání studny se obvykle provádí pomocí speciálního vrtacího zařízení a to vodním výplachem nebo kompresorem vrtacím kladivem. Na vrták nebo vrtací kladivo se nasazují vrtací tyče, které se na sebe šroubují. Vrtání pokračuje do hloubky určené proutkařem.

3. Instalace vrtaných trubek

Po dosažení podzemní vody se vrtací tyče ze země vytáhnou spolu s vrtákem nebo kladivem. Do země se vkládají nejdříve pažnice perforované, aby do nich mohla přitékat voda, pak se osazují pažnice plné. Ze spodu se pažnice uzavírá deklem proti znečištění.

4. Filtrace

Při instalaci pažnic se kolem nich osazuje filtrační materiál tzv. kačírek nebo říční kámen frakce 4-8, který zabraňuje vniknutí nečistot a sedimentů.

5. Přestup vody

Podzemní voda přechází přes filtrační materiál a vstupuje do vrtu přes perforaci v pažnicích. Voda je z vrtu odváděna ponorním čerpadlem do vodovodního řádu, závlahy nebo přečerpávací nádrže… Vše podle požadavků klienta, zákazníka.

Je třeba poznamenat, že konkrétní postup při vrtání studny se může lišit v závislosti na geografických podmínkách, hloubce vrtu a místních předpisech. Profesionální vrtáci studní mají znalosti a zkušenosti potřebné pro provedení tohoto procesu s ohledem na specifické okolnosti a požadavky.